Reflexions des de l’estol

Caballos y ponis

Som un equip, també som una família, i el més curiós és que amb el temps de viure junts en aquest entorn hem format un ramat amb els humans que ens acompanyen.

 

Aquests humans han fet que, dins del nostre ésser equí, amb la seva ajuda, retornin els hàbits ancestrals de la nostra raça, hem reaprès a viure en grup, respectant el nostre lloc ja sigui durant el treball o durant el lleure. Lleure… la majoria de nosaltres desconeixíem la nostra capacitat de gaudir de l’oci.

 

Abans, la nostra vida es dividia en treball i avorriment en la solitud d’una quadra. L’única relació a la qual teníem dret era amb els humans que ens demanaven determinats exercicis. La majoria de les vegades no els enteníem perquè ells no sabien utilitzar el llenguatge que nosaltres comprenem i ens feien obeir, moltes vegades amb la pressió de càstig dels esperons, el fuet, les estrebades del ferro que ens posaven a la boca. Després, si aconseguíem entendre’ls, ens premiaven amb un estrany terròs blanc, no era dolent, però no reconeixíem el gust dins la nostra memòria alimentària; ¡no era premi per a èquids!

 

Aquí, ara, col·laboram en la formació de nins i adolescents; també ajudam en la realització de teràpies per a persones amb necessitats especials. Aquesta activitat sí que ens agrada perquè després jugam amb els terapeutes, ens premien amb pomes, pastanagues, garroves… És tan agradable sentir el seu reconeixement que ens integren en la seva activitat fent que ens sentim segurs i útils. Amb els nins i joves veiem com intenten aprendre el nostre llenguatge i a comunicar-se amb el seu esquema corporal i la seva veu, sempre suau, com ens abracen i acaricien després de cada exercici ben fet. No ens posen aquestes estranyes sabates de ferro als peus i mans, les nostres extremitats senten el terra quan caminam… És tan agradable! Tampoc ens posen ferros a la boca per “dirigir-nos”; simplement una capçada amb unes regnes i procurant protegir el nostre nas, tan sensible, amb una suau protecció. És un detall!

 

Gaudim de la llibertat, movent-nos junts la major part del dia i la nit. Podem fer amics, jugar i de vegades discutir entre nosaltres. L’únic que ens demanen és que a l’hora de la neteja i de la feina siguem responsables i col·laborem amb complicitat realitzant el que ens demanen gentilment.

 

Que fàcil és viure i treballar en una atmosfera amiga!

S'Hort Vell es un centro ecuestre y escuela de equitación ubicado en Mallorca (Biniali) desde 1998, especializado en equitación para niños y jóvenes, y en terapias asistidas con caballos (TAC). Centro de formación en el ámbito de las terapias asistidas con animales (caballos y perros). Intervenciones asistidas con perros.